[分享] TVB 加速世界 打印

話說有冇人知J2播加速世界,早上8:30及下午6:30~
弄面是第一集:
http://programme.tvb.com/j2

知道會播但沒有看
其實買加速世界,有點唔似TVB作風@@
加上如果係呢個時間播更加唔似

希望您會喜歡這裡, 也在此歡迎您加入一起討論.
FrKL-動漫時刻論壇 © All rights reserved.

剪左好多~
打碼中指冇左=[
不過英文讀得好正.....
聽過原作的好唔慣~
逄2,4 做好似~

引用:
原帖由 神原•斗牙 於 2012-10-24 11:43 PM 發表
剪左好多~
打碼中指冇左=[
不過英文讀得好正.....
聽過原作的好唔慣~
逄2,4 做好似~
J2都欣會剪!?
估唔到...
剪左呢套粵劇就一世了...
要剪咁多就唔買好過啦..買左就凌晨播啦
佢既然會買加速, 排除不能購入既話, 刀劍都應該會係下一個落手, 加上A1-Pictures既作品都買左至少2套, 可憐~~
另外4月個套校園推理劇我覺得佢都會落預算=]

TVB係我印象中只有播同配鋼鍊係做得好

FrKL-動漫時刻論壇 © All rights reserved.

其實佢旋風管家同男子高中生都唔錯,香港既梗同ACG梗有好多~

其實除左想聽粵語外都唔會走去追TBB(FANS另計), 就影片來源方面其實都比下去了, 根據錄製得出, J2都係得DVD SIZE, 576i, 雖然出到1024x576, 但實際係720x576 (寬屏DVD), 而宜家大眾化都720p, 聲頻方面不知道是左右獨立還是左右混合的立體聲, 如果是前者就不太好了, 另外音頻率印象亦只是剛好滿足人聲
除非動漫係係高清台播並且列明高清播放, 咁就另計了@@

註:以上所說的來自記憶, 可能會記錯或電視台有往後更改

昨日觀看了那兩集...

配音方面 還算尚可喇.....
沒太大強求.......
英文讀音  
以及一些 專有名詞  被改
令人不感習慣的....

若一直期待下去"
希望會來臨的話"
No matter how long the time are ,i still wait it."

英文讀音當然會不慣~
因為日本讀不了一些英文音~
而香港,你都知D家長有幾咩,
讀反日本英文會可能比D家長話教壞細路~

英文方面讀正音係做得岩的...
到時學左D日式英語你就大鑊了.."Good" 呢個字真係經典(你讀番日文「做得好」好過啦)
其實我寧願佢地欺騙我說這其實是日本語的一種
那就不會說英文讀音錯誤, 也可以去當一種語言學習
可以事實並非如此, 那是英文, 不是日文

很多OPED都有英文部份, 有時一個英文字就被佢地強調了尾音= =" 變成2個音, 如果用正音唱要自行拉長/加字吧

只能說....源頭一切都是....香港家長
投訴多多.......英文讀音 方面可以諒解
但...一些地方 CUT CUT CUT...
第4集  學姊撞車  噴血部份...這還算了
但第3集的紅王  被斬 首級  情節居然.....CUT掉...
這可是很重要的情節= =................
那麼 後面大約第10話的時候.....
不就是又意味住要CUT嗎= =
相信...日後 劇情....也會不斷的CUT...
難道沒血出的場景.... 也屬不雅......嗎?....

TVB 倒不如改至深夜播放..
不必理會小學雞的世界..../家長的意見....
加速世界 並不是合適他們觀看.....

若一直期待下去"
希望會來臨的話"
No matter how long the time are ,i still wait it."